De oorsprong van de pump

      Geen reacties op De oorsprong van de pump

Een van de meest populaire schoenen voor vrouwen is de pump. Pumps zijn van alle tijden. En nog steeds is de pump een belangrijk onderdeel in de mode industrie. Het beste van de pump is in feite dat ze goedkoop zijn, makkelijk om te dragen, vaak comfortabel, en evenals een spijkerbroek duurzaam in de zin dat een goede pump jarenlang trendy blijft. Een mooie pump zoals die van gabor schoenen kan immers onder iedere jurk gedragen worden, wat bijdraagt aan de populariteit van de schoen vandaag de dag.

De pump, definitie

Let wel, vandaag de dag wordt het woord pump vaak geassocieerd met een extreem hoge hak. En ook wel discomfort. Maar de pump wordt niet tot de categorie naaldhakken gerekend. Bij dit soort schoenen is de teen tevens gesloten, maar een groot deel van de bovenvoet (wreef) en de hiel zijn onbedekt.

Oorsprong van de pump

Oorspronkelijk had de pump echter een ander doel. De pumps werden beschouwd als adellijke schoenen, een symbool van de elite, die alleen werden gedragen door welgestelde dames. De pumps waren in deze tijd nog zeer kostbaar. Zodoende was de pump oorspronkelijk een statussymbool van macht, rijkdom en je politieke positie. Al sinds de 15e eeuw werd de schoen gedragen, en met name bij de elite klasse in bijvoorbeeld Egypte, Rome en Griekenland.

De schoen van de rechter

Pumps werden een meer mainstream fashion item op het moment dat welgestelde politici en heersers uit de Renaissance landen, zoals Engeland, Spanje, Italië en Frankrijk, de schoenen gingen dragen. Eerst werden de schoenen door mannen gedragen in rechtzaken. Tijdens de regering van koning Lodewijk de Veertiende was er zelfs een regel dat mannen de rechtzaal niet inkwamen als zij geen rood gekleurde pumps droegen. Alle mannen van hogere klassen droegen pumps tijdens het paardrijden, vanwege het comfort van de schoen.

Mainstream

Na de Franse Revolutie werden pumps voor een tijdje verbannen. Ze werden immers geassocieerd met de elite, en die was juist de kop in gedrukt door het volk. Pas na tientallen jaren werd de pump teruggebracht door vrouwen die in opkomst waren in Europa. Het werd een wereld wijd mode icoon. Pumps zijn licht om te dragen en je hoeft geen veters te strikken om ze vast te maken. Dat draagt bij aan de populariteit van de schoen vandaag de dag. De schoen is ideaal voor zowel casual als chique aangelegenheden. Ze passen onder iedere schoen.

De pump wordt in het Engels nog steeds vaak de ‘court shoe’ genoemd. De alledaagse pump heeft dus een bijzondere oorsprong. En nog steeds wordt de schoen wel eens door mannen gedragen, bijvoorbeeld bij opera of als dansschoen.