Skydiving vs parajumping

      Geen reacties op Skydiving vs parajumping

Zijn skydiving en parajumping hetzelfde? Dat is een vraag die vaak wordt gesteld. De termen zijn vaak uitwisselbaar en dat draagt bij aan de verwarring over het onderwerp. Het grote verschil zit in ervaring. Skydiving is een sport meer voor ervaren springers. Maar dat is te kort door de bocht om het verschil exact te duiden. Lees hier meer over het verschil tussen de twee zodat jij kan beslissen waar je je het liefst aan waagt.

Parajumpen

Parajumping is iets dat iedereen met een goede gezondheid eens zou kunnen proberen. Je kan het samen met een vriend eens proberen, en scholen geven ook vaak korting voor mensen die het voor het eerst proberen. Vaak zijn scholen zelfs bereid om deel te nemen aan acties voor het goede doel. Maar er zijn wel nog wat instructies die je zal moeten opvolgen voor je eerste sprong. Zo leer je over veiligheid en het materiaal dat je gebruikt. Op de dag van je eerste sprong doe je een ‘run through’ om te checken of al het materiaal in goede conditie is en naar behoren functioneert.

Voor de eerste sprong doe je waarschijnlijk ‘static line parajumping’. Dat betekent dat je parachute automatisch opent wanneer je uit het vliegtuig springt. De parachute ligt al geopend in het vliegtuig. Dus zodra je uit het vliegtuig springt zal hij meteen openen. Deze manier van springen wordt ook voor militaire oefeningen gebruikt, waarbij springers in een net rijtje door de lucht zweven.

Skydiven

Laten we nu een kijkje nemen naar skydiving. Dit is net ietsje anders. Je gebruikt exact hetzelfde materiaal. Een parajumper jas of parajumper winterjas kan je dus ook goed gebruiken om te skydiven. Het enige verschil is dat de parachute handmatig wordt geopend tijdens de duik. Wanneer je uit het vliegtuig springt, zal je een tijd lang in vrije val naar beneden vallen. Vandaar de naam, sky diving. Tijdens deze duik kan je eenvoudig snelheden tot wel 200 km/u. Voor veel springers is dit het adrenaline shot waar ze naar op zoek zijn tjidens skydiven. De vrijeval is dus wat skydiven van parajumping onderscheid. Maar dit vereist meer training en meer ervaring dan enkel parajumping.

Als je nog nooit hebt gesprongen, maar juist op zoek bent naar die ervaring van de vrije val, kan je overwegen om samen met een instructeur of ervaren springer een duo-sprong te maken. Zo kan je nog steeds de ervaring van de vrije val hebben, zonder je zorgen te hoeven maken om aan het koord te trekken.